Boeken om je op te verheugen, deel 3: non-fictie

Deze keer 5 non-fictie boeken die mij zijn opgevallen of me nieuwsgierig maken. Die keuze was moeilijk, want het zijn er zo veel!
Dit is het geworden:

Joke J. Hermsen - (N)iets ontbreekt ons. Over hoop, bezieling & empathie; ik ben liefhebber van de boeken van Joke Hermsen. Zowel haar fictie als haar (filosofische) non-fictie vind ik van hoge kwaliteit. Dit boek heeft ook nog een onderwerp wat me interesseert.
Dit boek is een soort 'opvolger' van Stil de tijd. Er is wel iets raars mee, want het staat niet in de catalogus van de uitgever, volgens de site van de Arbeiderspers is dit boek al in 2012 verschenen maar dat klopt niet. Bol.com geeft aan dat dit boek in november zal verschijnen.

Van Bol.com: "In Stil de tijd noemde Joke J. Hermsen stilte, rust, traagheid en verveling voorwaarden voor werkelijke creativiteit en helder nadenken. Zij pleitte voor niets minder dan een langzame toekomst. Maar wat gebeurt er na de rust? Welke nieuwe denkrichting moet er gekozen worden opdat er werkelijk iets verandert en er niet alleen een rustiger, maar ook een duurzamer en evenwichtiger samenleving ontstaat? Daarover gaat deze nieuwe filosofische bundel, een noodzakelijke opvolger."

Uitgeverij Arbeiderspers, verschijnt 19 november


Carine Damen - Ik was gek van geluk. Verhalen uit sektarische bewegingen; de vraag waarom mensen bij een sekte gaan en hun gezonde verstand uitschakelen, boeit me. Carine Damen heeft niet alleen heel veel ex-sekteleden van verschillende sektes geinterviewd, maar geeft in dit boek ook een uitgebreide analyse van het fenomeen 'sektarische beweging'.

Uitgeverij Luitingh/Sijthoff, verschijnt in september





Trudy Dehue - Betere mensen; over gezondheid als keuze en koopwaar; boek over de morele implicaties van de steeds maar voortschrijdende kennis over onze gezondheid en de technische mogelijkheden om die te verbeteren. Ethiek en morele thema's vind ik altijd razend interessant.

Van de uitgever: "Voerde de overheid tot voor kort bewustzijnscampagnes over stoornissen, nu wil ze bezuinigen op de geestelijke gezondheidszorg. Leek het brein ons recentelijk nog te bepalen, momenteel leren boeken, tijdschriften en zelfs levensmiddelenfabrikanten ons dat we ons brein zelf kunnen verbeteren. Deze `leefstijlpolitiek is geïnspireerd door nieuwe ontwikkelingen in de samenleving en de wetenschap, die Trudy Dehue met wetenschapssociologische blik doorgrondt. De individuele verantwoordelijkheid voor succes en falen is groter dan ooit, zodat ook de behoefte aan hulp paradoxaal genoeg alleen maar zal toenemen. Betere mensen breekt een lans voor meer waarden dan alleen zelfverbetering. Met John Stuart Mill houdt Trudy Dehue een pleidooi voor andere in plaats van normale of betere mensen, omdat, zoals Mill het zei, de vooruitgang anders slechts een kant op gaat."

Uitgeverij Atlas Contact, verschijnt in november

Maarten van Buuren & Joep Dohmen - Van oude en nieuwe deugden. Levenskunst van Aristoteles tot Nussbaum; Joep Dohmen heeft al een aantal boeken over levenskunst op zijn naam staan en snijdt daarin vaak morele en filosofische thema's aan die elk voor zichzelf denkend mens zouden moeten aanspreken.

Van de uitgever: "Levenskunst is een manier om de zoektocht naar het goede leven vorm te geven. De westerse mens heeft de vrijheid veroverd om te kiezen wie hij wil zijn. Maar hoe die vrijheid in te vullen? En hoe kan een maatschappij vol vrije individuen goed functioneren? Daarvoor is een nieuwe moraal nodig die niet dogmatisch is, maar positief. Een moraal die persoonlijke vrijheid definieert ten opzichte van de ander, in een maatschappelijk verband.
Maarten van Buuren en Joep Dohmen betogen dat deugden de mens in staat stellen te onderscheiden wat het goede is. Ze moeten in de praktijk met wijsheid worden ingezet, afhankelijk van de situatie en de mores. Gebeurt dat niet dan verkeren ze in hun tegendeel en worden ondeugden.
In Van oude en nieuwe deugden gaan Van Buuren en Dohmen te rade bij tien denkers die in de loop van 2500 jaar verschillende visies op het goede leven hebben geformuleerd, van Laozi tot Machiavelli, van Friedrich Nietzsche tot Richard Rorty, van Aristoteles tot Martha Nussbaum."

Uitgeverij Ambo, verschijnt in november



Douwe Draaisma - De dromenwever; dromen interesseren me. Ik ben nu een engelstalig boek over dromen aan het lezen, maar dat is nogal wetenschappelijk en soms niet te volgen. De dromenwever lijkt mij een veel toegankelijker boek.

Van de uitgever: "Waarom accepteer je in je droom bizarre situaties als volkomen vanzelfsprekend? Hoe ontstaat de sensatie van vliegen in dromen? Bestaan voorspellende dromen? Hoe ontstaan erotische dromen? Of lucide dromen? Dromen we in zwart-wit of kleur? Hoe zien dromen van blinden eruit? En natuurlijk de moeilijkste vraag: betekenen dromen iets? Zeggen ze iets over de dromer? Wat hebben psychologie en neurologie de afgelopen halve eeuw opgehelderd over ons nachtleven? Met De Dromenwever betreedt Douwe Draaisma opnieuw de menselijke piste vol wilde verhalen, steigerende nachtmerries en ijzingwekkende mentale acrobatiek."

Historische Uitgeverij, verschijnt 10 oktober

2 opmerkingen:

  1. ik raad aan: Olivia Laings ‘The Trip to Echo Spring’ (over alcoholistische schrijvers). De Bezige Bij geeft 't in het voorjaar van 2014 uit.

    BeantwoordenVerwijderen